Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego

Miniaturka artykułu Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego


 

Bezpieczeństwo owoców i warzyw jest istotanym zagadanieniem dla zdrowia publicznego.

Znaczenie owoców i warzyw w pełnowartościowej i zdrowej diecie jest dobrze znane, a w ostatnich latach konsumenci byli zachęcani do spożywania większej ilości tych produktów.

 

Dla wielu krajów, w szczególności krajów rozwijających się, produkty te stały się cennym towarem. Jednocześnie zwiększają się problemy z bezpieczeństwem żywności związane ze spożyciem świeżych owoców i warzyw skażonych mikroorganizmami.

Dlatego WHO przygotowało przygotowało poradnik instruujący jak dobrze prowadzić bezpieczne i wolne od skażenia mikrobiologicznego uprawy. Zachęcamy do zapoznania się z zamieszczonym niżej dokumentem.

Pismo

Poradnik: Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego

Data dodania: 06.07.2021 06:49

Kategorie: Aktualności